A MILOTAI TISZAVIRÁG HORGÁSZEGYESÜLET HIVATALOS HONLAPJA

Honlapunk a Milotai Tiszavirág Horgászegyesület életéről, kapitális fogásokról szól 100 oldalon keresztül, melyet az aktuális eseményekkel, fogásokkal folyamatosan bővítünk

DUNAI GALÓCA A TISZÁN

Sokan nem ismerik ezt a pisztrángfélék családjába tartozó, 50 kg-osra is megnövő csodálatos ragadozó halat. Pedig nem is olyan régen, 30-40 évvel ezelőtt még a Tiszabecsen fogott galócákat az ukrajnai, 10 ezres lakosú Tiszaújlakra vitték árulni, amihez mindössze 1-2 km-t kellett gyalogolni.

galoca_a_tiszan.jpg

A dunai galóca azóta fokozottan védett halfaj lett. Mayer Gábor, Irországban élő hazánkfia hívta fel a figyelmemet, arra, hogy annak ellenére, hogy ez egy fokozottan védett halfaj, ne elégedjünk meg ezen igazán nemes halnak pusztán csak a védettségével, hanem tegyünk még valamit ezen felül fennmaradásukért.                                                  Ő már több illetékes szervet meg is keresett ebben az évben, és ezzel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kapott.

Célunk egyelőre ennek a halnak a telepítése a Tiszába és  a Milotai Süllős Bányatóba. A telepítést jogszabály nem tiltja, a hal kifogását viszont igen: (nem horgászok számára) a halra lehet horgászni, fogni is lehet, viszont vissza kell engedni.

Tudjuk, hogy ez így nem hoz rövid időn belül semmilyen profitot, de ennek ellenére kötelességünknek érezzük, hogy ne hagyjuk elveszni ezt a halfajt, amelyből még úszkál egy pár most is a Tiszabecs-Kisar közti szakaszon.

Szaporodása fentebb, Ukrajnában történik természetes úton. Mayer Gábor azt is felkutatta interneten, hogy 2008-ban is 17 millió Ft-nak megfelelő értékű pénzt szántak a szaporítására ott. Felmerül a kérdés, hogy nehéz gazdaság helyzet ide, vagy oda, erre nekünk is oda kellene figyelni Magyarországon is, rásegítve az ukrajnai szaporulatra.

Másik kérdés, hogy a Milotai Süllős Bányató alkalmas-e a dunai galóca befogadásra. Ezzel kapcsolatban más vizekkel van összehasonlítási alapunk, és a válasz az, hogy igen, de természetesen szeretnénk elérni, hogy ezt tudós szakemberek is megvizsgálják, és pozitív eredmény esetén támogatást kapjunk a galóca telepítésére.

Mayer Gábor többek között  még azt is "kinyomozta", hogy a gödöllői egyetemen szerb megrendelésre dunai galócát tenyésztenek. Tehát van megoldás itthon is. Szilvásváradon szintén vannak tervek a dunai galóca tenyésztésre.

Az alábbi képek lengyelországi galóca telepen készültek (a fenti képpel együtt Mayer Gábortól származnak):

dsc00172.jpg

 

galoca2.jpg

Ez a kép nem a Tiszán készült, de itt is el lehetne képzelni.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 31
Heti: 68
Havi: 1 211
Össz.: 203 278

Látogatottság növelés
Oldal: Dunai galóca a Tiszán
A MILOTAI TISZAVIRÁG HORGÁSZEGYESÜLET HIVATALOS HONLAPJA - © 2008 - 2018 - mlotahorg.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: sullos horgasztortenetek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »