TOVÁBBI JÚNIUSI FOGÁSOK III.
Csak a "rend" kedvéért rápróbáltam 06.29-én este valami nagyobb halra. Be is jött 22.30-kor egy gyönyörű nyúrga személyében. Még egy órát vártam utána, de azt hiszem ennyivel is elégedett lehetek.
Hogy ne csak mindig én szerepeljek: halamat a tiszabecsi Berhés István méhész, fafaragó és citera művész is megcsodálta. Nagy volt az öröme, mikor neki ajándékoztam.
Persze az amurokból is be-be csúszott 1-1, az pedig nem kérdés számomra, ha a következő este is neki ülök jött volna-e ilyen, vagy ettől is nagyobb hal. De miért háborgassam őket, ha nem muszály?
Végezetül egy fogás a halpucolási praktikákból. Kondor Elemér, legrégebbi milotai barátom meg is nyúzza a pontyot. Ezt én is kipróbáltam már régebben is, bár én a halászléhez jónak tartom, ha "ott a bőr", viszont sütve, rántva sokkal értékesebbé válik így a hal húsa. Jobban kisül a zsírja, és bár a mi pontyaink elggé tiszta ízűek, rajtuk is javít a nyúzás.
Nem nagy ördöngősség: metszőollóval levágom a hát és a farok alatti uszonyt (bár ezeket Varga Guszti bácsi horgászbarátom éles késsel bemetszi kétoldalról, és kiemeli teljesen), majd a fej levágása után a hátán éles késsel felvágom a bőrt. Ezután a "bal felső saroknál" kezdve éles késsel a bőrt kb. 0,5 cm-re bemetszem, majd a bőrt fogóval húzva, közben a másik kezemmel a bőrt késsel szabadítva apránként (de egyben!) el kezdem húzni. A hasa felől könnyebben szabadul fel a bőr, kb. a test közepétől egy erőteljes fokozatos húzással a farokúszóig lejön a bőr.Érdemes kipróbálni: igazi csemegét kapunk!Íme: